Bridle kengur - rijetka vrsta torbara

članak Sadržaj

Uzda Bridled nail-rep Wallaby kengur ili, ili patuljastih kengura - torbar iz porodice klokana. To je endemska u Australiju. 

Vanjski znakovi uzde kengur

Uzda kengur vrsta dobila ime od bele "uzde" u liniju koja se proteže od vrata i duž ramena, a završava na podlakticama. Crna traka je na vrhu kroz cijelo tijelo.

mužjaci tjelesne težine doseže 5-8 kg, a ženke teže malo manje od 4 - 5 kg. Veličina tijelo 43,0-70,0 cm. Dužina repa 36 cm. Maksimalna dužina tijela je 1.43.

Uzda kengur (Onychogalea fraenata).
Uzda kengur (Onychogalea fraenata).

Distribucija uzde kengura

Uzda kenguri nastanjuju polu-pustinjskim područjima istočne Australije. tip staništa na području zaštićenih područja je smanjen na 11,470 hektara u naučnom rezervi Taunton na sjevero-istoku zemlje. Ova rezerva se nalazi u Central Queensland. Nedavno, ova vrsta pojavila u Idalia Nacionalnog parka.

staništa uzde kengur

Uzda kenguri nastanjuju otvorene eukaliptusa šume i šikare bagrema i drugo rastinje na zeljaste poklopac.

Reprodukcija uzde kengur

Tokom sezone parenja mužjaci uzde kengur odrediti žena po mirisu. Oni mogu akumulirati oko mala grupa žena spremna za parenje.

Ova vrsta kengura naći u malim izolovanim populacijama u Queenslandu.
Ova vrsta kengura naći u malim izolovanim populacijama u Queenslandu.

Ovi muškarci prate žena u cilju smanjenja veličine tijela, a najveći uzorak je uklonjen iz plivačica. Pre susreta sa svakim drugim muškarcima ne saznaju odnosa, kao živi pojedinačno.

Uzda kenguri može prepoznati dominaciju prethodnim sastancima, i ne troše svoju energiju na više odlučnu akciju.

Pred parenje, ženski i povećati njihovu aktivnost, i ne pokušavaju da izbjegne muškaraca kao kreće malom brzinom, i obavljaju repetitivne pokrete, to se može smatrati kao udvaranje ponašanje.

Ovo ponašanje je tipično za jednu vrsta sisara. Reprodukcija uzda opisati kao kenguri u zatočeništvu iu divljini. Ženski medvjedi Mladunci oko 24 dana.

Mladunče nosi torbu 119-126 dana. Mladići su plodne u dobi od 270 dana, a ženke proizvesti potomstvo, napune 136 dana. Pod povoljnim uslovima, žena može roditi zauzdava kengura ili tri puta godišnje.

Ove kenguri aktivni u zoru ili noću.
Ove kenguri aktivni u zoru ili noću.

Kao i svi kenguri, potomak pojavljuje nerazvijene i završi svoj razvoj u žensku torbu, pridaju bradavice mlijekom. Informacije o životu u prirodi ove vrste nije poznat. Međutim, u zatočeništvu, jedan uzde kenguri živjeli 5,5 godina.

Karakteristike ponašanja uzde kengura

Uzda Kangaroo je noćna, hranjenje u sumrak. Tokom dana se krije u travi ili pod grm u male plitke gnijezdo.

Zemljište na kojem boravi muški dostiže šezdeset hektara. Dovoljno ženskih oko 25 hektara.

Popodne uzda kengur malo se kreće, ali noću životinje kreću brzinom od 10 do 200 metara na sat.

Uzda kengur komuniciraju jedni sa drugima samo u sezoni parenja. U ovom slučaju, postoje neke vizualne i taktilne komunikacije tijekom parenja.

Power uzde kengur

Uzda kenguri jedu razne trave, lišća, šiblja. Tokom zapažanja sprovedena u Taunton National Park, otkrili smo da ishrana uključuje uzde kengur biljke: prkos, tratinčice, Zalea kolpakovidnaya, Sporobolus carolii, Chloris divaricata.

Specifični sezone parenja, a ne pod povoljnim uslovima ženke može narasti do tri mladunca godišnje.
Specifični sezone parenja, a ne pod povoljnim uslovima ženke može narasti do tri mladunca godišnje.

Razlozi za smanjenje broja uzde kengura

Bridle kengur - rijetka vrsta, svoje brojeve u divljini, vjerojatno manje od 1.100 zrela osoba. Broj pojedinaca u Taunton stabilno od sredine 1990-ih, kada je bilo samo 450 ljudi. U decembru 1991. godine, bio je u 1400 kengura.

Naknadni suša smanjila broj. I još jedna suho razdoblje od 2002/2003 snažno utiče na broj uzde kengura. Dakle, broj životinja povremeno varira u kišnim i sušne sezone.

Populacija Idalia je oko 450 osoba. Zapadni Plains Zoo se smatra plan oporavka od rijetkih kengura, koja uključuje stanovanje torbari u slobodnom otvorenom kavezima. Dok takve mjere, prema mišljenju IUCN, teško da će povećati broj kengura.

U Queensland, povećanje konkurencije sa ovcama i razvoj zemljišta za uzgoj.

U južnom dijelu raspona povećava pritisak od divljih zečeva za resursima hrane. Uzda Klokani često podleći predatora: lisica i dingosi, divlje mačke.

Posebno pogođeni broj mladih klokana. Trenutni prijetnje vrste određuju smanjenja kvalitete staništa zbog širenja korova vrsta uveo predatora i potencijalni rizik od teške suše, požari i zarazne bolesti. U svakom slučaju, bilo kakav gubitak ovako mali broj vrsta, može ugroziti njegov opstanak u divljini.

Tokom dana, oni počivaju u visokoj travi ili niskim gnijezda noću idu u potragu za hranom.
Tokom dana, oni počivaju u visokoj travi ili niskim gnijezda noću idu u potragu za hranom.

Očuvanje statusa uzde kengur

Uzda kengura je naveden u Međunarodnom Red Book, jer na području na kojem distribucije je manje od 5.000 km2. Uzda kengur je također navedene u Dodatku CITES. Osnovna struktura predstavljaju samo tri populacije, a broj rijetkih torbari nastavio da opada. Uzda kengur je endemska u Australiji, gdje živi u zaštićenim područjima.

Većina uzda kengura naći u Taunton Nacionalni park, nalazi u Central Queensland. Postoje još dva centa za proučavanje rijetkih kengura - Idalia - Nacionalni park (Queensland) i rezervne Avoset (Queensland). Osim toga, uzde kenguri su preseljeni u Western Plains Zoo u (New South Wales) i škotski crkve (New South Wales).

U ovom trenutku, znamo da je poznat samo u zaštićenim područjima. plan oporavka vrsta je razvijen za 2005-2009. Preporuke plana oporavka uključuju: obavezno praćenje rijetkih kengura i njihovo kretanje, translokacija, izbor životinje za uzgoj, uključivanje svih aktera da učestvuju u ovom projektu.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
Lisica i vepar pomogao tri kengur pobjegao iz zoološkog vrtaLisica i vepar pomogao tri kengur pobjegao iz zoološkog vrta
Soldatskiyara / ara ambiguusSoldatskiyara / ara ambiguus
Kangaroo dundy (kengur Dundee)Kangaroo dundy (kengur Dundee)
Quokka, ili kratkim repom kengur (lat. Setonix brachyurus)Quokka, ili kratkim repom kengur (lat. Setonix brachyurus)
Zanimljivosti o kenguraZanimljivosti o kengura
`Violently uzdechka` - Utakmica protiv brbljivaca`Violently uzdechka` - Utakmica protiv brbljivaca
Troprsti kengur rat: da li ima sličnosti sa glodara?Troprsti kengur rat: da li ima sličnosti sa glodara?
U Australiji, kengur napao muškarcaU Australiji, kengur napao muškarca
Kako iskoristiti konjeKako iskoristiti konje
Spoon-billed sandpiper: Lifestyle, Foto & Video sandpiperSpoon-billed sandpiper: Lifestyle, Foto & Video sandpiper
» » Bridle kengur - rijetka vrsta torbara