Northern fin whale - kita sa prekrasnim imenom

članak Sadržaj

Northern fin kita ili haringe pripada reda Cetacea, Rorqual porodice.

Vanjski znakovi sjevernom fin kita

Po veličini tijela sjevernom peraje kitova je tek drugi plavi kit. odrasla osoba dužina kit tijelo je 18-19 metara, teži oko 50 tona. Tanko kućište s malom glavom i visoke leđna peraja se nalazi na kraju tijela. Vrhu i na dnu duž kaudalnom peteljka prolazi kroz oštar kobilica.

FINVAL (Valaenoptera physalus).
FINVAL (Valaenoptera physalus).

Kost nisu previsoke, dostiže 70-90 cm.

U svakoj polovici čeljusti ima 260-470 Baleen tablice.

Oni su obojeni u tamno plavi-sive boje, ali u prednji deo desne trake je potpuno beli. Leđa haringa kit svijetlo siva sa malim sivim mrlje na zadnjem donjem dijelu tijela bijele. Na trbuhu vire 56-114 nabora kože.

Distribucija FIN kitova

Northern fin kit se nalazi u svim morima i okeanima od Arktika do Antarktika, osim ekvatorijalnom-tropske zone. U sjevernom dijelu Tihog haringe kita živi u vodama Beringovog i Chukchi mora i do obale Baja California, kao i na Havaje i Tajvan.

Northern fin whale migracija

Northern fin kitova koji žive u Aziji, obavezujući migracija u žute, East China i sjeverni dio Južnog kineskog mora, zatim ljetni hranjenje kroz Japan i Okhotsk mora, preko zaljeva Petra Velikog i blizu južnog Sahalin. Glavni dio azijskog stanovništva u proljeće vodio je od Philippine mora na sjeveru, pored istočne obale Japana u istočnom obale Kamčatke, komandant otoci u Chukchi moru i dalje u lancu Aleutska.

Američki grupa haringa kitovi prezimljavanje u Kaliforniji za ljeto migriraju u Gulf of Alaska i Beringovom moru radi Anadyr i Bristol Bay. Obe populacije kitova se nalaze u Beringovom moru.

U Sjevernoatlantski haringa kit se distribuira iz Barentsovom, Baffin, Grenland mora do Azora, mediteranska, Bermuda i Floridi. Na ruskom vodama sjevernog peraje kitova se pojavljuje u ljeto oko Nove Zemlje, povremeno u morima Bela i Kara, poznat pristupi Baltičkog mora.

Fin kitova i plave kitove okuplja usko povezana.
Fin kitova i plave kitove okuplja usko povezana.

Stanište haringe kita

Northern Fin - plave kitove, ali ponekad u potrazi za plijen, u neposrednoj blizini obale, pa čak i suši. Pristupi poznatih vrsta u Jenisej, SB UN Bay u Belom moru. Fin kitova žive u suptropskim području, a do Arktika voda. Oni su prilagođeni na nagle promjene temperature vode. Oni vole da se hrane u hladnom i umereno zona, uglavnom u područjima gdje miješanje hladne i tople vode u prisustvu puno hrane.

Prehrana sjevernom fin kita

Herring kit jede školovanje ribe: Capelin, polarni bakalar, šafran bakalar, haringa, pijesak jegulje, kao i planktonskih rakova i glavonožaca - lignje.

U oblasti ishrane peraje kitova hrane pojedinačno, rijetko formiraju male klastera.

Knit grupa sjeverne peraje kitova obično plijen na ribe Stein i
hranjenje planktona se razišli
jači.

Hrana haringa kitova pronađeno na dubini od ne više od 100-200 metara od površine vode.

Odrasli koji žive u sjevernoj hemisferi, dostižući u dužini od 18 do 24 metara.
Odrasli koji žive u sjevernoj hemisferi, dostižući u dužini od 18 do 24 metara.

Reprodukcija sjevernom fin

Uparivanje na haringa kita javlja tijekom cijele godine, ali uglavnom tokom zime. Ženski nosi jedan tele 11-12 mjeseci. Ona rađa, očigledno jednom godišnje. Prosječna veličina novorođenčeta kita iznosi 6 metara i težine od 1,5 tona.

laktacije traje 7 mjeseci. Na FIN postoji uređaj za brzo obnavljanje stada, čini se da sve više i više slučajeva uparivanja dalje laktaciji ženke, i smanjenje u dužini od puberteta. U dobi od starog 4-6 godina haringa kitovi u stanju reproducirati, dužine žena je 18,3 metara, a muškarci - 17.7. Maksimalna starost haringe kita je oko 50 godina.

Razlozi za smanjenje broja sjevernom fin

Jednom sjevernom fin kita bila najbrojnija kitove. Međutim, od sredine dvadesetog stoljeća, to je osnova za lov na kitove. Fin kitova, po svemu sudeći, nisu više od 10 000 ljudi. Smanjenje broja ovih kitova je zbog prevelikog ribolova.

Fin kitovi obično drže u malim jatima i pojedinačno.
Fin kitovi obično drže u malim jatima i pojedinačno.

Rezultati istraživanja pokazuju da vrlo visokog intenziteta haringe ekstrakcije kitova u vodama Sjevernog hemisferi. Na haringa kitovi često napadnuti od strane ubice kitovi. Neki pojedinci, posebno mladih, umire, dolazi u luku, rijeku i na obalama obsyhaya. Njihove negativne efekte na stanovništvo sjevernog peraja ima zagađenja okeana. Bolest se slabo shvaćena, u sjevernom Antarktiku peraje kitova identifikovanih bolesti kitove kosti, što je rezultiralo padom ploča desni mora divova.

U usnoj šupljini obitava u kita brkovi Commensal - glavonožaca balenofilus.

Osim toga, haringa kita negativna kožnih prljanje copepoda-Panella i dijatomeje.

Unutrašnjih organa mora divova često utječe na unutrašnje parazite: trematodes, nematode, pantljičare, Acanthocephala.

Očuvanje statusa sjevernog peraje kitova

Northern fin whale - podvrsta peraje kitova, koji ima tendenciju da naglog smanjenja broja. Kategorija 2. Kit je uključena u Dodatak I i II citira.

Fin - ugrožene kita.
Fin - ugrožene kita.

Herring kita kao vrste navedene u Crvenoj knjizi Rusije, IUCN Crvenoj listi, 96, Prilog 1 CITES. U 1976 - 1977 godina. To je zaustavljena komercijalnu proizvodnju fin kitova, i na kraju 1979. godine, odlukom 32. sjednice Međunarodne komisija za kitolov uvela zabranu na plave ribolova za peraje kitova u okeanima, uključujući i Sjevernoatlantski i North Pacific.

Northern fin kita od 1969. godine nalazi na listi Crvene knjige ugroženih životinja SAD. Island je nastavio kitova lov za haringe u 2006. godini, jer je u to vrijeme znatno povećao broj stanovnika. U Rusiji, za ovu vrstu lova je zabranjeno. Sada sjevernoj hemisferi živi od 40 hiljada ljudi, a na jugu - oko 15 hiljada.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
Oni su samo tri lijevoOni su samo tri lijevo
Extreme pomoći da se spasi Kina je ušla u plićakuExtreme pomoći da se spasi Kina je ušla u plićaku
Pygmy pravo kit (lat. Caperea marginata)Pygmy pravo kit (lat. Caperea marginata)
Zanimljivosti o kitovimaZanimljivosti o kitovima
Bryde su kitovi - predatorske kitovaBryde su kitovi - predatorske kitova
Kitovi imaju u ustima hladnjakKitovi imaju u ustima hladnjak
Northern kljunaste whale - kita, a ne delfinNorthern kljunaste whale - kita, a ne delfin
U danskom fjordu zaglavila Baleen kitovaU danskom fjordu zaglavila Baleen kitova
Blue Whale težine oko 200 tona plivao do obale AustralijeBlue Whale težine oko 200 tona plivao do obale Australije
Blue Whale - gospodar okeanaBlue Whale - gospodar okeana
» » Northern fin whale - kita sa prekrasnim imenom