Northern kljunaste whale - kita, a ne delfin

članak Sadržaj

Northern kljunaste whale - predstavnik reda Cetacea, porodice dvokljunske. Ove morskih sisavaca su uključeni u Crvenoj knjizi naše zemlje i imaju status "ugroženih vrsta".

U studiji engleske književnosti, da bi se izbjegla konfuzija, jer pored kljunaste kitovi dupina.

Opis sjevernog kljunaste kita

Vysokolobye butylkonosy- dovoljno veliki kitova, dužine tijela može biti do 9 metara, a težak oko 7 tona. Glava je mala i visoko čelo.

S godinama, čelo se povećava tako da starije osobe mogu čak i objesiti. Vrat je kratak, to je gotovo neprimjetan. Njuška završava sa dugom kljun.

U torakalni dio tijela je prošireni, a bliži je rep postaje progresivno uži. Leđno peraje je srpastim i grudnog peraja su uski. Kaudalnom fin nije prevelika, ali jak i agilan.

Vysokolobye kljunaste (Hyperoodon ampullatus).
Vysokolobye kljunaste (Hyperoodon ampullatus).

tijelo bojanje je tamno sive boje na stomaku je malo lakši. Kod odraslih, sjevernom kljunaste kita u tijelu se pojavljuju bijele točke, često se postavljaju na trbuhu, bokovima, vrat i čelo. Ukazao na tijelu mogu nastati zbog raznih kožnih bolesti.

Stanište sjeverne kljunaste kita

Kljunaste žive u sjevernom Atlantskom okeanu. Nalaze se u Barentsovom moru, Mediterana i Grenland moru. Ponekad plivaju u Baltičkom moru i Belom moru.

Kljunaste migriraju u jesen i proljeće, ali tajming takvo putovanje nije dobro uspostavljen. Northern kljunaste kita prezimljavanje u toplijim regijama Atlantika.

Ovi kitovi vole duboke vode, a oni gotovo nikada ne pojavljuju u plitkoj vodi.

kljunaste rep je jak i okretan, koristeći ga, životinja iskače iz vode.
kljunaste rep je jak i okretan, koristeći ga, životinja iskače iz vode.

Lifestyle sjevernom kljunaste kita

Ovo društven morskih sisavaca, kupanje u malim grupama, koja se sastoji od oko 15 osoba. Grupa se može sastojati isključivo od muških ili se miješati. U sezoni parenja preko harema, koji se sastoji od nekoliko ženki, koji upravlja velikim i iskusni muškarci.

Osobe aktivno komuniciraju jedni s drugima, emituje različitih zvukova: zviždaljka, stenjanje, stenjanje, i slično. Osim plutajući kitovi često postavlja rep peraje i voda udarajući ih, tako da se signal može biti i za druge životinje. Na mjestima gdje ima dovoljno hrane mogu prikupiti do nekoliko stotina pojedinaca. Smatra se da je migracija kljunaste povezana sa kretanjem glavonožaca, koji se hrane na ovim kitova.

Trag na tijelu sjevernom kljunaste kita može doći zbog raznih kožnih oboljenja.
Trag na tijelu sjevernom kljunaste kita može doći zbog raznih kožnih oboljenja.

Reprodukcija sjevernom kljunaste kita

Plodnost u kljunaste niska. Period trudnoće je oko godinu dana, po svoj prilici od 12. do 15. mjeseca. Nakon tog perioda, ženka rađa samo jedna beba. Rođenja javljaju u proljeće.

novorođenče dužina tele od oko 3 metra. A majka hrani bebu mlijeko. U 3 godine života beba raste do veličine odraslog kljunaste. Seksualna zrelost javlja kljunaste vjerojatno u 5-6 godina. Tačno trajanje života podaci nisu dostupni.

Broj sjevernom kljunaste kita

Ova vrsta je vrlo slabo shvaćena, tako da nije utvrđen tačan veličinu populacije. U sredini kljunaste XX veka imala ogroman ekonomski značaj, oni su se bavili aktivan ribolov. Najveći broj kljunaste uhvati Norveške, Kanade, Švedske i Indije. U ovom trenutku, broj sjeverne kljunaste kita je jako smanjen.

Northern kljunaste kita kostur.
Northern kljunaste kita kostur.

Ove rijetke kitovi plivaju preko obale, dajući prednost u velikoj dubini. Ali ponekad pojedinaca ili manjih grupa kljunaste u neposrednoj blizini obale, a oni se bacili na kopno i suši. Razlozi za takvo ponašanje kljunaste nije razjašnjena, ali zbog toga smanjen njihov broj. Smatra se da je uzrok strandings može biti dezorijentacije koja se javlja zbog buke okeana. Oni također mogu plivati ​​u rijeci usta. U 2006. godini, kita plivao u rijeci Temzi, u su uzeti od mjera spašavanja, ali, unatoč svim naporima, kljunaste umro.

O kljunaste bolesti ima malo informacija, nekoliko slučajeva lišaj, pored toga, oni pate od raznih kože i unutrašnjih parazita.

U ovom trenutku, kljunaste ribolov gotovo u potpunosti zaustavljen, što je broj vrsta znatno smanjena.
U ovom trenutku, kljunaste ribolov gotovo u potpunosti zaustavljen, što je broj vrsta znatno smanjena.

sigurnost kljunaste

Northern kljunaste kita su predstavnici Crvene knjige. Ali, pošto se nije definiran tačan broj tih morskih sisavaca, nema informacija o potrebi da ih zaštiti. U tom smislu, posebni programi kljunaste zaštitu događaja i nisu izvršena. Zapažanja kljunaste je anegdota, tako da je potrebno detaljniju studiju ovih životinja i odrediti njihov broj.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
U Norveškoj, grbavi kitovi fotografisao protiv pozadina od Northern LightsU Norveškoj, grbavi kitovi fotografisao protiv pozadina od Northern Lights
Osim eholokaciju delfini mogu biti vođena magnetsko poljeOsim eholokaciju delfini mogu biti vođena magnetsko polje
Bijelo dvokljunske delfin - whale prateće morskih plovnih objekataBijelo dvokljunske delfin - whale prateće morskih plovnih objekata
Destruktivne sposobnosti Moby Dick potvrdio inženjeraDestruktivne sposobnosti Moby Dick potvrdio inženjera
Bijelo Whale - pravi umjetnikBijelo Whale - pravi umjetnik
Zašto staviti Dupini su se na nos mora spužva?Zašto staviti Dupini su se na nos mora spužva?
Delfin isključena prijateljstva sa spermom kitovimaDelfin isključena prijateljstva sa spermom kitovima
Razigrani brtveRazigrani brtve
Kao kitovi kriju od morskih predatoraKao kitovi kriju od morskih predatora
Blue Whale težine oko 200 tona plivao do obale AustralijeBlue Whale težine oko 200 tona plivao do obale Australije
» » Northern kljunaste whale - kita, a ne delfin