Okrunjenim orlom - najveći orao u Africi

članak Sadržaj

Okrunjenim orlom, koji se također zove okrunjen pripada tim Falconiformes.

Vanjski znakovi okrunjenim orlom

Okrunjenim orlom - velika ptica veličine tela 80-181 cm i težine 3,2-4,7 kg. Perje na vrhu odraslih ptica u crnoj i škriljevca, sa izuzetkom perja na glavi i mrlje na krilu, koji su smeđe.

Rep su dva očigledna sive pruge koje se smenjuju sa 2 crnim prugama. Na donjim su off-bijele, ali može biti nijanse sjajnih antilop. Grudi je optočen teškim crnim oznakama, osim za centar, koji je bijele boje.

Okrunjenim orlom (Stephanoaetus coronatus).
Okrunjenim orlom (Stephanoaetus coronatus).

Trbuh je mnogo lakši od crne ton, posebno kod žena. Noge prekrivena bijelim perjem sa nekoliko mjesta. Snažan kljun. Boja poklopac olovke muško i žensko ne razlikuju. Dimenzije žensko tijelo je 10% više nego u muškaraca.

Mladi krunisan orlovi na vrhu smeđe-sivo. Perje na gornji dio tijela sa beličastim prugama koje daju ovom dijelu obrasca tijela pahuljica. Glavu i rep ispod potpuno bijela, osim sive mrlje na vratu i nogama.

Nakon prvog mitariti, koja se javlja u 6 mjeseci, male crne mrlje pojavljuju na grudima i crvenim perjem u undertail. Perje odraslih ptica sa okrunjenim orlom na kraju se pojavljuje samo na život od 6 godina.

Okrunjenim orlom lovi svoj plijen sjedi na drvetu.
Okrunjenim orlom lovi svoj plijen sjedi na drvetu.

Habitat okrunjenim orlom

Okrunjenim orlom živi u tipičnoj šumi i šumama, obično debljine, ali i nastanjuju otoke zaostalog šuma raste na padinama.

Nalazi se u šumama uz obalu šumskog jezera, a iz opsega bagrema duž rijeke.

Ona se pojavljuje na plantažama eukaliptusa i relativno otvorenom prostoru sa baobabs. Ponekad okrunjena orao leti u suvom savane. okrunjenim orlom stanište proteže od razine mora do 3000 metara nadmorske visine.

Distribucija okrunjenim orlom

Okrunjenim orlom prostire na afričkom kontinentu južno od Sahare.

Područje se proteže od staništa Senegal ekstremne granice u Keniju kroz Gvineja, Obala Slonovače, Gana, Togo, na jugu Nigerije, Kamerun, Gabon, Kongo i Zair. Zatim pokriti Tanzanija, Zambija, Malavi, Mozambik, Zimbabve, na istočnoj obali Južne Afrike i Svazi. Izolovana stanovništva živi u centru Etiopije.

Raspon krila okrunjenim orlom - 2 metra, težine oko 7 kg.
Raspon krila okrunjenim orlom - 2 metra, težine oko 7 kg.

Karakteristike ponašanja okrunjenim orlom

Okrunjen orlovi se nalaze pojedinačno ili u parovima. Leti u nebo podsjetiti slajdove, a praćeni su glasni povici. Zračni piruete se izvode na vrlo velikim visinama, što ptice gotovo nevidljiv sa zemlje. Letovi krunisan orlovi, vrlo šareni i uključuju ronjenje, vrtoglav spustova sa sklopljenim krilima i padove, kao što su strme što su padine.

Mužjaci pokazuju leti pojedinačno i rijetko 2 partnera "ples" zajedno.

U rijetkim slučajevima, ženski pridružuje njegov pratilac, ona je okrenuo na leđa. Muškarac, žena mamac, nudeći joj hranu i mašući krilima ispred nje. Okrunjen orlovi lov na otvorenom prostoru, u potrazi za plijen, ali često napadaju vjeverice i majmuna krije u gustom lišće.

Ptice grabljivice su u stanju da pokupi žrtva, koja teži 10-12 kg, 18-20 kg ili čak 30 kg, odnosno, na 2, 4 i 6 puta vlastite tjelesne težine.

Okrunjen orlovi organizirati čuvanje rezervi hrane, koji imaju dovoljno za nekoliko dana.

Da biste snimili veliki plijen grabljivice organizirati zajednički lov, u kojima je učestvovalo nekoliko ptica.
Da biste snimili veliki plijen grabljivice organizirati zajednički lov, u kojima je učestvovalo nekoliko ptica.

Reprodukcija okrunjenim orlom

Smislu reprodukcije su krunisani orlovi variraju dosta široko u zavisnosti od regiona. U zapadnoj Africi i Zair ptica uzgajati od oktobra do marta. U istočnoj Africi, za gotovo cijelu godinu. U Zambiji i Zimbabveu od aprila do februara u Južnoj Africi, sezone parenja je u SEP-mar.

Okrunjen Eagles izgradnju širok utor, pri čemu je gnijezdo na duži period. Ovo je najveća gnijezdo svih sličnih struktura ptica grabljivica u Africi. Novi slot ima dimenzije od 1 metar do 50 centimetara, a na dubini od 0,5 metara. Stara slot nakon ponovljenih popravka doseže 2. 5 metara širine. To se obično nalazi na Baobab, eukaliptusa ili drugih širenje drveća na visinu od 12 - 40 metara i, na odvojku od glavnog stabla ili ponekad na debelom grani.

Neki parovi se njihova gnijezda na litici ili stjenovite litice.

Ženka polaže jaja 1 ili 2. Ribe se pojavljuju na 48 i 51 dana. Mladi orlovi napusti gnezdo nakon 110-115 dana.

Vrlo često, prva riba eliminira u sekundi, što je konkurent za hranu. Nakon odlaska mladih orao leži odrasle ptice u roku od 3 do 9 mjeseci. U orlovi godine okrunjen samo jedan leglo.

Okrunjen orlovi hrane uglavnom na sisara.
Okrunjen orlovi hrane uglavnom na sisara.

Power okrunjenim orlom

Okrunjen orlovi ponekad uhvate gmizavaca i ptica, ali rijetko jedu strvina. Glavna hrana su antilope, Mongooses, galago, vjeverice i mačke.

U Južnoj Africi i Zimbabveu krunisan orlove vrebaju golubova, biserki, Francolin.

Domaće životinje krunisan orlovi, po pravilu, ne napadaju. Ova funkcija je pomogla okrunjenim orlovi izbjegavaju uništavanje ljudskih bića, zaštiti stoke.

Često napadaju mlade ćurke i nojeva na farmama, kao i čaplji i roda. Hvatanje zmija i guštera.

Očuvanje statusa okrunjenim orlom

Okrunjen orlovi u povoljnim područjima Kenije se distribuiraju dovoljno široko. Gnijezda nalaze se na udaljenosti od od 1,5 do 3,5 kilometara. Lovišta jednog para čine od 10 do 25 kvadratnih kilometara.

U Zimbabveu i Južnoj Africi, više od 12 gnezdećih parova kilometara.

Na području krunisan orlova dostiže nekoliko miliona kvadratnih kilometara i uključuje populaciju od nekoliko desetina hiljada ljudi. Prema Birdlife razmnožavanje područje mnogo manje vrste - 6610 00 kvadratnih kilometara, na njima ima oko 10.000 ptica.

U svakom slučaju, okrunjenim orlom se smatrati oblikom sa najmanjim brojem prijetnji. Ipak, ova vrsta ptica grabljivica pate od uništavanja staništa. U zapadnoj Africi, zbog smanjenja gnijezda zbog degradacije šuma budućnost okrunjenim orlom je vrlo problematična.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
Gurney Eagle - predatorske pticaGurney Eagle - predatorske ptica
Jackal buzzardJackal buzzard
Black Hawk - EagleBlack Hawk - Eagle
Ko je jači od svih u svijetu?Ko je jači od svih u svijetu?
Grubo nogu jastrebGrubo nogu jastreb
10 Najveći ptica na zemlji10 Najveći ptica na zemlji
Eagle Isidore - prilično snažan pticaEagle Isidore - prilično snažan ptica
Black - graniči JastrebBlack - graniči Jastreb
Najjači životinjeNajjači životinje
Nicobar crested zmija orla - veliki rijetki oraoNicobar crested zmija orla - veliki rijetki orao
» » Okrunjenim orlom - najveći orao u Africi