African Ostrich: da govori sama najveća ptica?

članak Sadržaj

Ostrich - ptica koje se odnose na porodicu noja, živi u afričkoj selu. Ove ptice žive samo u ravnicama, oni ne izdići iznad 100 metara nadmorske visine.

Prije oko 300 godina, nojevi živio ne samo u Africi, ali i Palestine i veliko područje Male Azije, ali danas su članovi vrsta se mogu naći samo u polu-pustinje i savane Afrike. U Aziji, sve nojeva zaklanih u sredinom XX stoljeća.

African Ostrich (Struthio camelus).
African Ostrich (Struthio camelus).

Sove naseljavaju istočne, jugozapadni i centralni dio afričkog kontinenta južno od Sahare. Pogledaj nojevi podijeljen u četiri podvrste. Jedna podvrsta živi u Južnoj Africi - ove ptice se uzgajaju uglavnom na farmama, imaju sivi vrat.

Northern podvrsta od najvećih, ove ptice imaju ružičasto-crvena vrata. Northern podvrsta živi u šest afričkih zemalja u subsaharskoj Africi.

U istočnom noja vrat i butine su roze, ali u sezoni parenja mužjaci, oni postaju crveni. Istočni podvrsta živi u istočnoj Tanzanija, Južna Kenija, južne Somalije i Etiopije.

Poslušajte glas afričkog noja


Još jedna podvrsta, poznat kao Somalije, živi u sjeveroistočnoj Keniji, Somaliji i južne Etiopije. Ove sove su sivo-plave bedra i vrat. Okreću crvena u sezoni parenja mužjaci.

Nojevi žive u parovima, voditi usamljeni život, i rijetko - Stein.

izgled noja

Nojevi ne lete, priroda ih je lišen ovu vještinu. Ove ptice nerazvijenim krilima.

Nojeva - velika, jaka ptica koje ne lete.
Nojeva - velika, jaka ptica koje ne lete.

Na jakim i dugim nogama ima za 2 prsta, od kojih je jedan liči na kopita. Ovaj prst počiva cijeli teret kada se radi noja.

U muškaraca, većina perje je crna, bijela je samo rep i krila. Ženke i mlade životinje smeđe boje siva, i krila i rep prljavo bijele. Na bokovima, glave i vrata perje gotovo da ne postoji. Kod žena, koža u ovim oblastima ružičasto-sive tijela, a muškarci siva, roza ili plavo-sive boje, ovisno o podvrste. Na grudima je i koža bez perja.

Nojevi težine 65-145 kilograma. Rast ovih ptica je 2.1-2.8 metara. Mužjaci su veći od ženki. Noja je dugačak vrat s malom glavom i velikim očima. Roth također je velika proteže se na oči. Noja, za razliku od pernate rođaka, urin se oslobađa odvojeno od izmeta, i odvojeno. Noja može raditi brzinom od 75 kilometara na sat. Dužinu koraka varira od 3 do 5 m.

Feathering se sastoji od mekih i pahuljasto perje, koji imaju visoke toplinske izolacije svojstva. Kroz ovaj nojevi savršeno su prilagođeni na promjene temperature. Na repu 60 noja perje, i krila 16 i 25 glavne sekundarne.

Mlade životinje u prvoj godini života dodaje mjesečno visine 25 centimetara. U godinu dana, oni teže već 45 kilograma.

Ženski noja na gnijezdo.
Ženski noja na gnijezdo.

Ponašanja i ishrane noja

Nojevi žive izvan sezone parenja društven život. To je tipično za one grupe koje migriraju za vrijeme suše. Ove ptice žive u savani pored antilope i zebre. Oni pokazuju aktivnost u jutarnjim i večernjim satima. Nojevi imaju odlične vid i sluh, tako da predatori primjetiti izdaleka i odmah bježati. Kopitari, obraćajući pažnju na ponašanje nojeva, upoznaju se približava opasnost.

Nojevi imaju izuzetno jake noge. Tokom odbrane ovih ptica može dovesti do nogu ozbiljno ranjen ili čak ubijeni.

Nojeva jesti voće, sjemenke, trava, lišće, grmlja. Ponekad konzumiraju insekata. Nojevi progutati mali šljunak, koji se sastoji od i poboljšati probavu hrane. Nojevi mogu dugo bez vode, oni čine da vlaga u tijelu biljke hrane. U uvjetima suše nojeva preživjeti, ali izgubiti ovaj period od 25% tjelesne težine zbog dehidracije. Ako postoji ribnjak u blizini, onda ove ptice sretni da piju i kupaju.

Nojevi su navikli na život u paketima.
Nojevi su navikli na život u paketima.

Reprodukciju i životni vijek

Nojevi - poligamne ptica, to jest, jedan muški živi s nekoliko žena. Izvan sezone parenja, sove žive u jatima. Mladih životinja, čini pojedinac, još brojna stada. U svakom muško sezone parenja zauzima određeno područje čija je veličina u prosjeku od 10 kvadratnih kilometara. Konkurenti sa ovim allotments nemilosrdno izbačen. Strane i vrata u ovom trenutku muškarci postaju svjetliji ton. Muškarci hiss jedni na druge i prigušen urlik.

Pubertet u nojeva u narednim 2-4 godina, uz sazrijevanje ženki narednih šest mjeseci ranije nego muškarci. Sezone parenja počinje u martu i aprilu i nastavlja se do septembra. Harem se sastoji od 5-7 muškaraca i žena, a jedna od žena zauzima dominantan položaj. Muški sa glavnu žensku gradi gnijezdo i da je razmišlja zidovima.

Par nojeva.
Par nojeva.

Nest je jednostavan - u obliku depresije u tlu, oko 50 centimetara. U ovom gnijezdu sve ženke polažu jaja. U jednom kvačilo od 15-60 jaja može biti. U polaganja jaja glavni ženke centar koji se nalazi. muški su učestvovali i rasplodnih jaja. Jaja su velike. Svaki jaje teži oko 2 kg, a njegova dužina je 20 centimetara. Debljina ljuske od jaja od 5-6 milimetara. Njihova boja je tamno žuta.

Inkubacija traje 1,5 mjeseci. Jaja, koji se nalaze na rubu, ne može biti otkrivena. sama Chicks slomiti čvrstu ljusku i ispuzao. Preostala jaja su slomljena. Zbog toga, on akumulira veliki broj muha koje dolaze da se nahrane novorođenče nojeva.

Očekivano trajanje života nojeva u divljini je 40-45 godina. U udobnosti ovih zarobljene ptice mogu živjeti do 60 godina. Neki tvrde da je životni vijek nojeva može biti mnogo više, ali ovi razgovori nisu dokaz.

Strauss i čovjek

Ljudi su aktivno uzgajaju nojeve na farmama. Meso ovih ptica ima visoku vrijednost, jer sadrži malo kolesterola. Nojeva jaja su tako ukusna. Isto tako, ljudi koriste kožu i perje ovih ptica.

Noja feed slatko bobica.
Noja feed slatko bobica.

U divljini, ove velike ptice se boje ljudi i bježe na njihov pristup. Ako ćošak noja, on je agresivno branio. Kick noge noja mogu lako ubiti ljudsko biće. U Južnoj Africi, od nojeva napada svake godine ubijeno više ljudi.

Pripitomljena nojevi ljudi koriste za zabavne događaje, na primjer, voze kao konji. Čak postoje posebni mjesta za izlete u noja. Ali za upravljanje ovim perjem mnogo komplikovaniji nego konje.

Takođe, ljudi praktikuju trka između nojeva. Ptice upregnuti u posebnom invalidskim kolicima i dogovorite takmičenja trčanje. Takve spektakli su dostupni u mnogim državama u SAD-u, gdje je izlaz nojeva na farmama. Prvi farmu nojeva pojavio 1892. godine na Floridi. Ove pernata giganti isporučena i Australiji, od kojih su neki ran i formirali divlja jata. U našoj zemlji, takođe, pokušavaju da se razmnožavaju nojeva.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
Nojevi: sve o najvećem ptica na svijetuNojevi: sve o najvećem ptica na svijetu
Fauna AfrikeFauna Afrike
Je Noj glavu u pijesak kože: Common MitoviJe Noj glavu u pijesak kože: Common Mitovi
Afrički leopardAfrički leopard
Bijele rode promijenio putevi migracije ljudskimBijele rode promijenio putevi migracije ljudskim
Noja uzgoj kao poslovniNoja uzgoj kao poslovni
Common Ostrich: opis i karakteristike vrstaCommon Ostrich: opis i karakteristike vrsta
Uzgoj nojevaUzgoj nojeva
Uzgoj nojeva kao poslovniUzgoj nojeva kao poslovni
Reprodukcija nojevaReprodukcija nojeva
» » African Ostrich: da govori sama najveća ptica?