Cipal: opis ptica

članak Sadržaj

Mullet - prilično velika ptica, s dugim nogama i prstima. Cipal smo porodica Pastushkova ždralovi tima. Ali, ni po izgledu ili uslova sredine, oni nisu kao dizalica.

Šarene perje, zelenkasto-plave boje sa ljubičastim nijansama.

Pojava sultanok naglašavaju jarko crvene noge, kljun i oči frontalni kukuruza.

Undertail bele ptice koje ritmički ljulja pri hodanju. Na zelenoj pozadini vegetacija je jasno vidljiv za piliće i muškarci. cipal tijelo blago komprimirani bočno. Mužjaci su veći od ženki, dužine tijela od 50 cm, a kod ženskih - 40 cm.

Staništa i gniježđenje sultanok

Ptice uobičajene u Africi, Južnoj Evroazije, Okeanije. Ova vrsta sačuvani u Siriji, Iraku i Iranu. Ruske gniježđenja u Dagestanu na Kaspijskom moru. U Italiji, sultan živi na Sardiniji, ali nije pronađen u sicilijanskom stanovništva.

Mullet (Porphyrio porphyrio).
Mullet (Porphyrio porphyrio).

Osim toga, ova vrsta se smatra potpuno nestali iz donjeg toka rijeke Atrek, usta Urala iu nekim regijama Azerbejdžana. Nedavno, ne prevelika osnova staništa se postepeno smanjuje. Gradi gnijezda na gorko-slani uvalama i svježe vode, čije obale su pokriveni gustim neprohodne šikare rogoz ili trske. Hranjenje u plitkim šikara naizmenično sa otvorenim vodama. Sa nedostatkom hrane ostavlja trajne staništa u potrazi za rižina polja.

U uzgoju periodu ptice čine par, oni izmire blizu jedna drugoj. Od Volga Delta i Dagestanu cipal migriraju za zimski period u Azerbejdžanu, i to je moguće - u Iran. U Azerbejdžanu su sjedeći ptice. Nakon pojave teških mrazeva počine masovne migracije na jugu. Također se pojavljuju na istoku Azovsko more.

Na teritoriji Rusije cipal gnijezda samo na zapadnoj obali Kaspijskog mora na sjeveru do Volge delta.
Na teritoriji Rusije cipal gnijezda samo na zapadnoj obali Kaspijskog mora na sjeveru do Volge delta.

cipal Nest odijela među šikare trske na zemljanom humku ili stabljike. U sezona parenja ptica ponašanje podsjeća tokovanie idu pogrešnim putem u velikim jatima i oblik parova. Oba ptica učestvovati u utor oprema: širi sloj suve trske, šaš postava, a na krevetu pomoću paperjast panicles i široka lišća. Gniježđenja mjestu izabran na mjesto koje ne podliježe poplave i dobro skrivene od znatiželjnih očiju.

Ženka polaže između januara i 3-5 juni oker jaja sa tamnim mrljama. U godini ima 1-2 zidovima. Inkubacija traje 23-25 ​​dana. Izlegle ribe sjedi u gnijezdu, oba roditelja svoje tople njegovo tijelo. Oni napuštaju gnijezdo nakon 2 mjeseca, ali ponekad postoje vratio da se opusti.

Diet cipal

Mullet - svejed ptica. Hrani se mladi izdanci, sjeme, rizoma tender biljke vodom, dok je gostujući rižina polja prikupljanja sjemena riže. Sastav ishrane uključuje kopnene i vodene insekte, ribe i jaja malih vrsta ptica, žabe. Odrasle ptice vrebaju glodara.

Noisy ptica ima glasno i repertoar.
Noisy ptica ima glasno i repertoar.

Cipal vješto kreće kroz stabljike priobalnih biljaka s dugim prstima sa kandžama, mogu brzo prolazi kroz otvoren prostor, lako se penju po drveću. To može roniti i plivati, letjeti izuzetno rijetko. Ptice komunicirati glas signale da liče zvuke cijevi, zviždanje, pucketanje, stenjući. Dakle, cipal teško da je pernata pjevač. U Rusiji, cipal spada u kategoriju rijetkih ptica.

Distribucija i status zaštite sultanok

Broj pojedinaca u nekim područjima je niska, u Dagestanu je vrlo mali u broj, ali ornitolozi su primijetili češće sastanke. Aji na jezeru u blizini Makhachkala, 10. oktobar 1980 pokazuje položaj 8 sultanok. U Volga delta od 1960. ornitologa uhvaćen 13 rijetkih vrsta ptica, čini samo 4 sastanak u 1980. Ukupno ruski gniježđenje sultanok u manje od nekoliko desetina parova. 4580 pojedinaca - Agel na jezeru u jednom od glavnih vrsta gniježđenja područja, nalazi u Azerbejdžan, 3140 sultanok 1980. godine zabilježen je u zimu 1979.

Ponekad se dobija hranu na otvorenom pejzaž u blizini ribnjaka, uključujući poplavljena rižina polja.
Ponekad se dobija hranu na otvorenom pejzaž u blizini ribnjaka, uključujući poplavljena rižina polja.

Stanje obrasca je alarmantno u zimskom periodu. Posebno je opasno za cipal zime sa velikim padavina ili duže zamrzavanje-up, a zatim iz nedostatka hrane ubijeno 60-90% od ptica. Prilikom donošenja migracije u više južnom područjima s povećanim rizikom za život rijetkih ptica.

Postojanje vrste u svom prirodnom staništu je ugrožena ljudskim aktivnostima. Odvod vode, paljevine trske, shallowing akumulacija ometa normalan uzgoj i uzgoj potomstvo.

Cipal kao rijetka vrsta, ugroženih vrsta, navedenih u Crvenoj knjizi, lov na zabranjeno, ptica nije od interesa u odnosu na ribolov. Posebne mjere za ograničene distribucije i snažno iskidan staništa da se razvije.

Neobično svijetle i lijepe ptice, da ste mu se dive.
Neobično svijetle i lijepe ptice, da ste mu se dive.

Međutim, postoji još jedna zanimljiva činjenica da može pomoći ptica izbjegli izumiranja. Ljubitelji ptica u posljednjih nekoliko godina sadrže volijere rijetkih ptica koje nose uvjetima zarobljeništvu. U kategoriji ptica pogodio čuda cipal.

Iza njega je zanimljivo gledati u trenutku kretanja mreže ćelija volijere, gdje se nalazi perad. Spretno noge, cipal penje vertikalne žice mrežu. Ptice hranili kaša, kupus, mrkva, kuhani kukuruz.

Caspian Mullet u Moskvi zoološkom vrtu.
Caspian Mullet u Moskvi zoološkom vrtu.

Hrana treba da bude slobodno na raspolaganju. Moćni kljun ptice je prilagođen za sjeckanje velikih stabljika biljaka - suncokreta, Jeruzalem artičoke.

Diverzificirati ishrani meso, riba, kuhana jaja, sir. Cipal kao rijetke ptice zahtijevaju pažnju i pravilnom održavanju sa sadržajem u kavez.

Udio u društvenim mrežama:

Povezani
10 Najljepših ptica na planeti10 Najljepših ptica na planeti
Crested hawk - goshawkCrested hawk - goshawk
Crno-andigena - je poznat po ovom perjem?Crno-andigena - je poznat po ovom perjem?
Cuban TrogonCuban Trogon
Krasnoboky SparrowhawkKrasnoboky Sparrowhawk
Crowned Crane. Opis i fotografija Crowned dizalicaCrowned Crane. Opis i fotografija Crowned dizalica
Giant gniježđenje finchGiant gniježđenje finch
Sibirski Crane - White CraneSibirski Crane - White Crane
Red Hawk - goshawkRed Hawk - goshawk
Kite - slizneedKite - slizneed
» » Cipal: opis ptica