African noja (lat. Struthio camelus)

Video: nojeva u padoku



Sparrow deva - to je prevedeno s grčkog naučno ime za noja.
African noja (Struthio camelus) Odnosi u porodici noja (Struthionidae) I odred ratite (Struthioni-formes). U prirodi, afričke nojeve predstavlja pet podvrsta, uključujući i arapske Noj smatralo da je izumro (1966).

  • zajedničke noja (Struthio camelus camelus)
  • somalski noja (Struthio camelus molybdophanes)
  • Maasai noja (Struthio camelus massaicus)
  • Southern noja (Struthio camelus australis)
  • arabian noja (Struthio camelus syriacus) (izumrla podvrsta)
  • Podvrsta se razlikuju u veličini, boji kože na vratu, određene funkcije biologije - broj jaja po kvačilo, prisustvo legla u gnezdu, strukturu ljuske.



    Postoje dvije osnovne vrste afričke nojeve: nojeva u istočnoj Africi sa crvenim vrat i noge, i dvije podvrste s plavkasto-sive vrat i noge. podvrsta S. c. molybdophanes, vodeći u Etiopiji, na sjeveru Kenije i Somalije, ponekad se izdvojio kao zasebna vrsta - somalski noja. Još jedna podvrsta sivog noja vratova (S. c. australis) Živi u jugo-zapadnoj Africi, gdje se izuzetno mozaichen svoj asortiman. na podvrsta S. c. massaicus, ili Masai nojeva, tokom sezone parenja, vrat i noge su jarko crvene boje. Izdvojiti još jedan podvrste - S. c. camelus u Sjevernoj Africi. Prirodno stanište proteže od Etiopije i Kenije u Senegal, a na sjeveru - istoku do Mauritanije i južni Maroko.



    African nojeva - najveći živih ptica, čiji rast doseže 2,7 metara i težak 175 kg. Nojevi su biljojedi i jesti travu u pašnjaci, grmlje, izdanaka drveća. Često se koristi u insekata hrane i male kičmenjaka. Nojevi se često progutati objektima potpuno nesposoban za hranu. Na primjer, u želucu noja je pronađen, tri i pol kg. pijesak, i konoplje krpe, tri komada željeza, devet kovanice jedan bakra šarka, dva ključna željeza, olova, i tako Parison. pr.




    Oči Ostrich - najveći među zemaljske životinje, s debelim trepavica na gornjem kapku. Svaki veličine mozga oka. Usta dolazi do oka.




    Njihova tijela je prekriveno ovalnim mekim perjem pilića (i muškarci i žene) sa smeđim tamnije (do crne) mrlja. S dobi muškaraca pocrne (prvi red perja let - bijelo) i ženski - siva smeđa (let perja - smeđe boje sa crnim krajevima).




    Zadnje noge su duge i jake, sa samo dva prsta. Jedan od krajevima prstiju sličnosti pali - to ptica počiva dok radi.




    Nojevi imaju jako dugo, fleksibilan vrat, tako da oni mogu dobiti na zemlju i do grane drveća, i da se vidi opasnost izdaleka.




    Ptice imaju vrlo oštar vid i dobar sluh.



    Nojevi - odlično trke, u hitnim slučajevima, oni mogu raditi na brzinama do 70 km / h. Je brzina i trajanje radi nojeva jedva inferioran konje. Leteći nojevi, zbog specifičnosti njihovog perja i veličina tijela, to je ne može, bez obzira na prilično razvijena krila.



    Ostrich - poligamne ptica. Najčešće, nojevi mogu vidjeti 3-5 grupe ptica - jednog muškarca i više žena. Samo tokom non-gniježđenje vremena nojeva ponekad okupljaju u jata 20-30 ptica, i nezreli ptica u južnoj Africi - kao i 50-100 pojedincima. Muškarci nojevi tokom sezone parenja, zauzimaju površinu od 2 do 15 km, zabranom konkurenata.


    Noja ženke postaju spolno zreli između dvije i tri godine, muškarci obično godinu dana kasnije. U sjevernoj hemisferi sezone parenja traje od marta do oktobra.



    Faktor u određivanju početka sezone parenja je povećanje u dužini dnevnog sati, muški čini prepoznatljivim crvenilo cevanicama, kljun i oči felge. Intenzitet crvenila određuje sposobnost plodnost. Žene produktivan za 25-30 godina, muškarci do 40 godina.
    Kada je u pitanju uzgoj vremena muški nojeva prvobitno tokuyut privlačenje žena.



    Muški kleči, ritmički kuca krila, baca natrag glavu i trlja glavu na poleđini svoje. Vrat i noge u muškom u tom periodu steći svijetle boje. U konkurenciji za žene, muškarci emituju šištanje, itd .. Zvukovi. Mogu truba: za to oni dobijaju puni zraka struma i snažno gurnite ga kroz jednjak - sa likom gluva urlik se čuje.


    Video: Koliko živi Ostrich

    Dominantnog mužjaka pokriva sve žene u haremu, ali nekoliko oblika sa samo dominantne žene, a sa njom pilića izleći. Sva jaja žena leži u zajedničkom utičnicu rupa da je muška vyskrebyvaet u zemlju uz pomoć kljuna i nogu. Njena dubina od samo 30-60 cm.




    Nojeva jaja - najveća ptica na svijetu, iako je relativna veličina ptice su male: dužina jaja - 15-21 cm, težina - 1,5 do 2 kg (oko 25-36 jaja). Ljušture noja jaja je vrlo gusta - 0,6 cm, njegova boja je obično slame-žuta, ponekad tamnije ili bijelo. U Sjevernoj Africi, ukupnog kvačilo se obično sastoji od 15-20 jaja, na jugu kontinenta - od 30, u istočnoj Africi, broj jaja dostiže 50-60. Svaka ženka polaže jaja, po svemu sudeći, jednom u 2 dana.

    Kada je dominantna ženka polaže sva jaja, to zahtijeva da druge žene povukle, konsoliduje centar polaganja vlastite jaja (to ih razlikuje teksture ljuske) i počinje inkubaciju.


    Jaja otvor u toku dana naizmjenično ženski (zbog zaštitne obojenosti, spajanje s krajolikom), noć - muški. Često u toku dana jaja ostaju bez nadzora i grije na suncu. Inkubacija traje 35-45 dana. Međutim, često puno jaja, a ponekad sve, umiru zbog nedosizhivaniya. Solid ljušture nojeva jaja goluždravac hack za oko sat vremena, ponekad i više.

    Kada se izlegli ribe, odraslih ptica razbija jaja, koja se upravo pokvario (oni obično leže na rubovima). Oni se okupljaju muve koje služe kao hrana za ribe.


    Nojevi otvor na vidiku obložene prašinom i sposoban kretanja. Tek izleglo strausonok teži cca. 1,2 kg, i četiri mjeseca do 18-19 kg. Pilići jedan dan nakon izleganja napuste gnijezdo i putovati sa svojim ocem u potrazi za hranom.



    Tokom prva 2 mjeseca života, ribe su prekriveni smeđe teško čekinje, a zatim oblače u haljini, slično u boji na outfit ženskog. Ove olovke dolaze u drugom mjesecu, a crni perje muškaraca - tek u drugoj godini života. Mogućnosti da uzgoj nojeva u 2-4 godina. Nojevi žive do 30-40 godina.


    Pilići čvrsto vezani jedni za druge. Ako se dvije skupine pilića su preblizu, druže, a oni više nisu podijeljeni. Roditelji se uhvati u koštac sa svakim drugim. Pobjednici preuzmu brigu o svim pilića. Dakle, često postoje različite dobne skupine pilića.



    Afričkih nojeva žive u prosjeku 60-70 godina.



    nojevi često pasu sa zebre, antilope, zahvaljujući rastu i ponaša kao savršena vizija originalnih straže u krda kopitara. Zaštićen od neprijatelja moćnih udaraca nogama.



    Prije više od dvadeset miliona godina, preci današnjih nojeva nastanjeno na području modernih država, iz Španije na zapadu, uključujući i Ukrajine i Kazahstana i Kine na istoku. Pomen noja je pronađen u jednoj od drevne kineske enciklopedije. Ukupni je samo milion godina je prošlo od tada, kao nojeva stanovništvo migrirali u Afriku i naselili na sjeveru, istoku i jugu kontinenta.Odnako početkom XIX stoljeća. došao u modu nojevo perje - oni su ukrašeni odjeću, šešire i frizure mode. Posebno cijenjena perje odraslih (u dobi od 3-4 godina) muškarci, tako da je oni lovili na prvom mjestu. Kao rezultat toga, posljednjih noj u Južnoj Arabiji je pogođen u 1900. Na sjeveru, Saudijska Arabija, na granici s Irakom, u kasnijim noja ubijen, prema jednom izvoru, 1933. godine, s druge strane - 1948. godine

    Zanimljivosti iz života afričkih nojeva:

    Nojeva - samo moderne ptica, koja ima mjehura.

    Većina noći pospan nojeva sjedi na zemlji s ispruženim vratom. Od jednog do četiri puta po noći za 1-16 minuta, noja ne stoji u snu spušta glavu, izvijajući vrat nije sleti ispred ili uz prtljažnik. U ovom trenutku, ostatak sove su budni čuvaju san njegove drug.




    Ne mogu plivati ​​i voziti nojevi u pijesak i prašinu, rizik od zagadi njihovim perjem. Prašina kupka - Kolektivni zabava, često inicirao ponašanje dominantna vrsta. To pomaže nojeva da riješi eksternih parazita. Prašina djelomično štiti perje iz vode umjesto sebuma, koji ne proizvode nojeva.

    Nojevi su toliko debeo, jesti skakavce, da je brzina u bjekstvu postaje mnogo sporije.

    Roots asfodila ugasiti žeđ nojeva u roku od 5-6 dana, kada nema vode. Noja može piti slane vode u nedostatku pitke vode, iako preferiraju svježe.

    Dešava se da je dominantna muškaraca bježi sa maloljetnice da napravi gnezdo. Napuštena žensko u ovom slučaju, u potrazi za usamljeni muškarac, tako da joj je pomogao da sjedi kroz jaje.



    Izvan opasnosti noja ponaša mirno, sve dok je bio u potrazi za hranom. Vrlo zanimljivo vanjskim svijetom nojeva živi u stadu. Tek kada se rode sove, oni formiraju parove i hareme.

    U slučaju opasnosti, noja je vrlo kukavički i strahu. U panici, žure noja i može biti opasno. Prvi refleks - pobjeći. Ako je bijeg je nemoguće, on je zaštićen kljun, dva koštanih šiljaka (mamuze) na krilima i moćne kandže na prstima.




    Ako mali nojevi prijeti hijena ili drugih predatora, odraslih muškaraca može organizirati predstavu, pretvarajući se da su ranjeni. On vodi cik-cak, i kao ranjena pada na zemlju. Zainteresovani hijena prebacuje pažnju i juri za lak plijen za ovo dok noja ne raste iz zemlje, a ne pokrenete zapanjene predator sa svim žurbi. U međuvremenu, nojevi rade pod okriljem neke druge odrasle nojeva.

    Iz nekog razloga, muški spava prašine prvog jajeta, koji demolirali žene.

    Nojevi ne traže zaklon od kiše, čak i ako u blizini nema, gdje da se sakrije od vremenskih nepogoda.

    Potoka noja se ponekad odnosu na stenjanje, koji se pretvara u zvuk koji zvuči kao šištanje ljutitog guska. Grleni krik muškog "Boo-Boo-Buuu-gggg" multifunkcionalni: on je mami žena, a označava teritoriju, i drži udaljenost od drugih muškaraca. Brunda zreli mužjaci dobijaju naduvavanje vrat.

    Odraslog muškarca Jack zaranja u pijesak, napraviti rupu oko 30 cm dubine. Dokle god ne postoji jaje u gnijezdu, on je nekoliko puta na dan dolazi u gnezdo, i čisti od bilo kakve šanse ima smeće, prljavština, grančice. Kada su jaja u gnijezdu, muški ih inkubira noću.




    Odrasla osoba ženskog inkubira jaja u toku dana, pazio da ne glodara nisu našli pravi put u utičnicu. Ako se gnijezdo ženski inkubira jaja i jaja drugih ženki, zatim jaja ona će sigurno nalazi u centru gnijezda.




    Konvencionalna mudrost da nojevi zakopaju glavu u pijesak da pobjegne od predatora, potiče u djelima rimskog učenjak Plinije Stariji, u kojoj evidenciji glasi: "Sove su da kada su stavili svoje glave i vrata u prizemlju, čini svoje cijelo tijelo da se sakrije" .
    U stvari, ponekad možete gledati nojeva, pognuo glavu na zemlju i progutati pijeska ili granulacija. Nojeva uzima iz tla čvrstim šljunka kamenja, koje poboljšavaju njihov proces varenja.
    Također nojevi jednostavno pada glavom o tlo nakon dugog potjera nakon što ih kada nemaju dovoljno snage da se ne radi ili čak i glavu gore.


    naučna klasifikacija
    područje: Eukarioti
    kraljevstvoŽivotinje
    tip: Chordates
    razredPtice
    grupa: ratite
    porodica: Noj
    vrsta: Nojevi
    pogled: Noj (Struthio camelus)

    African noja (lat. Struthio camelus)


    African noja (lat. Struthio camelus)


    African noja (lat. Struthio camelus)


    African noja (lat. Struthio camelus)


    African noja (lat. Struthio camelus)


    African noja (lat. Struthio camelus)


    African noja (lat. Struthio camelus)


    Udio u društvenim mrežama:

    Povezani
    Meso nojaMeso noja
    Nojevi: sve o najvećem ptica na svijetuNojevi: sve o najvećem ptica na svijetu
    Nojeva jajaNojeva jaja
    Noja uzgoj kao poslovniNoja uzgoj kao poslovni
    African Ostrich: da govori sama najveća ptica?African Ostrich: da govori sama najveća ptica?
    Common Ostrich: opis i karakteristike vrstaCommon Ostrich: opis i karakteristike vrsta
    Uzgoj nojevaUzgoj nojeva
    Nojevo perjeNojevo perje
    Uzgoj nojeva kao poslovniUzgoj nojeva kao poslovni
    Reprodukcija nojevaReprodukcija nojeva
    » » African noja (lat. Struthio camelus)